Доц. д-р. Вивиана Праматарова -Хамбургер,д.м.н. е родена в Бургас. Завършила е Английска Гимназия – Бургас, а шест години по-късно се дипломира в Медицински Университет – Варна. От 33 години е практикуващ лекар в Германия като успоредно с лекарската си практика се занимава с научна и преподавателска работа, специализции в области, граничещи между медицина, психология, философия, както и с обществена дейност.
По настоящем е лекар, гинеколог, психотерапевт и сексолог. Доцент в Лудвиг-Максимилиан Университет, Мюнхен; основател на Мюнхенската група „Филм и Психоанализа”; куратор на Първия Международен Фестивал „Филм и Психоанализа”, Аполония, Созопол; съосновател на Софийската група Филм и Психоанализа.
Д-р Праматарова -Хамбургер е сурервизор, член на изпитната комисия за специалностите Психотерапия и Сексуална медицина към Баварската лекарска камара. Има многобройни научни публикации и участия в международни научни форуми. Тази година на български език излезе книгата „От Ла Страда до Часовете, от страдащите до независимите жени в киното” на която д-р Праматарова е съставител заедно с Андреас Хамбургер. Книгата съдържа 30 филмови анализа и е издадена от ИК „Колибри”.
Д-р Вивиана Праматарова е президент на Немско-българското културно дружество в Бавария.

Доц. Д-р Вивиана Праматарова image